Valikko

Sähkö-, vesi-, tai lämpökatkos

SÄHKÖKATKO

·         Ensimmäiseksi on syytä ottaa yhteyttä toimipisteen kiinteistöhuoltoon.

joka on tarpeen vaatiessa yhteydessä huolto- ja sähköyhtiöön ja selvittävät katkon syyn, laajuuden sekä katkon keston. Ilmoita lisäksi myös toimipisteesi Infoon.

-          On parempi, että vain yksi henkilö tekee vikailmoituksen.

·         Sähkökatkon alkaessa on tarkastettava ettei kukaan ole jäänyt hissiin. Myös muiden sähköllä ohjautuvien järjestelmien kunnosta on huolehdittava (esim. ilmastointi, lukitus).

  • Valaistus sammuu. Kiinteistöissä on varajärjestelmä poistumis- ja turvavaloille. Ne jäävät palamaan, vaikka sähkö katkeaa.
  • Rakennusten lämmitys ei toimi. Lyhyet muutaman tunnin sähkökatkot eivät kuitenkaan aiheuta suurta lämpötilan alenemista.
  • Ilmanvaihto pysähtyy. Tämä koskee myös vetokaappeja, joten laboratoriotyöskentely ei ole sähkökatkon aikana turvallista.
  • Paloilmaisimet ja -hälyttimet toimivat akkuvarmenteisesti eli paloturvallisuus ei ole uhattuna.
  • Kulunvalvotut ovet lukittuvat mutta avausnapit ja kulkutunnisteet toimivat akkuvarmenteisesti.
  • Hissit lakkaavat toimimasta ja jäävät mahdollisessa katkossa kerrosten välille. Jos jäät hissiin, paina hälytysnappia ja odota rauhallisena. Hissin hälytysjärjestelmän toiminta on turvattu akuilla eikä happi pääse loppumaan. Hissin huoltohenkilöstö tulee mahdollisimman nopeasti auttamaan. Hissistä ei saa sähkökatkon aikana poistua omin avuin. Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.
  • Kampuksen kylmän talousvedenjakelun toimii normaalisti, vaikka paineenvaihteluita saattaakin ilmetä.
  • Lämpimän veden jakelussa ongelmat ovat todennäköisempiä ja veden lämpötila saattaa vaihdella merkittävästi. Vesi saattaa olla polttavan kuumaa eli lämmintä vettä on käytettävä varoen.
  • Pitkäkestoisessa ja laajassa katkossa kaikki veden saanti saattaa katketa. Veden ja WC:n käyttöä tuleekin välttää sähkökatkojen aikana.
  • tiloissa ei saa sytyttää tulitikkuja tai polttaa kynttilöitä. (palohälytyksen tai tulipalon vaara).

VESIKATKO

·         Ensimmäiseksi on syytä ottaa yhteyttä toimipisteen kiinteistöhuoltoon, joka on tarpeen vaatiessa yhteydessä huolto- ja vesilaitokseen ja selvittävät katkon syyn, laajuuden ja keston.  Ilmoita lisäksi myös toimipisteesi Infoon.

·         Mikäli kyseessä on pidempi katkos, vedentoimittaja järjestää tavallisesti lähistölle vesipisteen, josta voi hakea välttämättömän talousveden.

LÄMPÖKATKO

·         Ensimmäiseksi on syytä ottaa yhteyttä toimipisteen kiinteistöhuoltoon, joka on tarpeen vaatiessa yhteydessä huolto- ja lämpöyhtiöön ja selvittävät katkon syyn, laajuuden ja keston.  Ilmoita lisäksi myös toimipisteesi Infoon.

·         Lämpökatkoksen alkaessa kiinteistöhuolto huolehtii ilmastoinnin pysäyttämisestä, ikkunat, venttiilit ja ovet suljetaan.

·         Talvella tyhjennetään tarvittaessa vesikeskuslämmitys- ja käyttövesijärjestelmä sekä suojataan muut arat kohteet.

·         Hätätilanteessa kaikki henkilöt voivat oleskella samassa huoneessa, jolloin heidän oma ruumiinlämpönsä auttaa pitämään huoneen lämpimänä.

Mikäli työskentely sähkö-, vesi- tai lämpökatkon vuoksi vaikeutuu olennaisesti, annetaan kehotus lähteä kotiin.